donderdag 15 maart 2018

Uitnodiging lezing Ruud Paesie 30 mei 2018

De Nederlandse slavenhandel belicht vanuit een Vlissings perspectief

Ruud Paesie
In 1790 vertaalde de in Vlissingen geboren schrijfster Betje Wolff een boek tegen de slavernij van de Franse predikant Benjamin Frossard. Wolff was een abolitionist  en haar weerzin tegen de Vlissingse ‘slavenkoopers’ was zelfs zo groot dat zij lange tijd geen stap meer in haar geboortestad wilde zetten. Had Vlissingen in de achttiende eeuw zo’n slechte naam als stad van slavenhandelaren, dat ingeborenen er zelfs niet meer wilden komen? Het was toch immers Middelburg, van waaruit de grootste ‘slavencompagnie’ van Nederland opereerde.

Dr. Ruud Paesie (1956) promoveerde in 2008 aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de illegale goederen- en slavenhandel op West-Afrika tijdens het handelsmonopolie van de West-Indische Compagnie. Als honorary research fellow is hij momenteel verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam en publiceert over uiteenlopende maritiem-historische onderwerpen.

datum: woensdag 30 mei 2018
plaats: Tobagozaal van het MuZEEum
programma 20.00 uur: lezing de heer dr. Ruud Paesie

Voorafgaand aan de lezing vindt de Algemene Ledenvergadering plaats. Gelet het beperkt aantal beschikbare plaatsen graag tijdig aanmelden vóór 1 mei 2018 om teleurstelling te voorkomen.