Den Spiegel


In memoriam Arthur Scheijde, een drama rond een loodsvaartuig, jeugdherbergen, gesneuvelde Belgische Vlissingers, een prijswinnend boek en dokters op zee
Adri Meerman

Voor u ligt het eerste nummer van Den Spiegel van 2023 waarmee de eenenveertigste jaargang van start gaat. Helaas begint dit nummer met een In Memoriam. Arthur Scheijde overleed plotseling op 27 oktober jongstleden. Hij kreeg onder meer bekendheid door zijn boek over de ondergang van het VOC-schip De Woestduyn. Aafke Verdonk-Rodenhuis vertelt u dat hij zo veel meer was dan een auteur die zich bezighield met historische gebeurtenissen. Ook heeft hij veel betekend voor het muZEEum en het gemeentearchief.

David van Oorschot verhaalt in zijn bijdrage over de ramp met de Vlissingse loodsschoener nr. 1 in 1880. Hij schetst een helder beeld over de toedracht, de geredden, de slachtoffers en de gevolgen voor de nabestaanden.

Een luchtiger stuk is van de hand van Harry Overdam. Hij neemt ons mee naar een tijd toen er nog een jeugdherberg gevestigd was in Vlissingen.

Wilbert Dingemanse voelt zich begaan met de Belgisch-Vlissingse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. In de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel bevinden zich nog gebrandschilderde ramen met de namen van de slachtoffers. Deze krijgen een nieuwe plaats in de nieuwe bestemming van het imposante kerkgebouw. Voor alle zekerheid heeft de schrijver een stenen plaquette alvast in veiligheid gebracht. 

Dirk H.A. Kolff ontving onlangs de Zeeuwse Boekenprijs voor zijn werk over Frans Naerebout en het Vlissingen van zijn tijd. Johan Francke besteedt er aandacht aan in zijn boekbespreking.

Henriette le Cointre en Pol Verbeeck doen verslag over het onderzoekproject naar de objecten van ’t Vliegend Hert. In hun bijdrage komen vooral de instrumenten van de chirurgijns aan bod.
In haar bijdrage 

Van het bestuur doet voorzitter Marianne Kloosterboer verslag van de excursie met vrienden naar de Maasvlakte en de lezing van Gerhard de Kok. Zij besteedt ook aandacht aan de tijdelijke sluiting van het muZEEum.Namens de redactie van Den Spiegel wens ik u prettige feestdagen en voor nu, veel lees- en kijkplezier!Oudere edities (vanaf 1983 beschikbaar, 
na een jaar hier te downloaden):