donderdag 29 maart 2018

Uitnodiging boekpresentatie 'Beschryvinge der stadt Vlissinge' op 6 april 2018

In het depot van het gemeentearchief van Vlissingen is al heel lang een lijvig handschrift uit 1754 opgenomen. De auteur van dit werk is bierbrouwer Jasper Jaspersen Brasser. Het handschrift gaat over het Vlissingen van zijn tijd.

De auteur beschrijft de wallen, de bolwerken, de poorten, het gasthuis, het weeshuis, de beurs, de vismarkt, het stadhuis, de kerken en nog veel meer. Ook behandelt hij de intocht van Prins Willem IV in 1751, de rouwgebruiken en huwelijksfeesten. Een keur aan onderwerpen komt voorbij. Af en toe duikt de schrijver in het roemruchte verleden van de stad.

In boekvorm
Het handschrift is nu getranscribeerd, van een toelichting voorzien en gedrukt. Tevens is het originele handschrift gerestaureerd. Daarmee is één van de belangrijkste bronnen van de Vlissingse geschiedenis uitgegeven en voor iedereen beschikbaar. De heren J. Bremmers (uitgever, vertaler en eigenaar literair organisatiebureau Het Hoogste Woord) en A. Tramper (gemeentearchivaris) treden hierbij op als boekbezorger.

Presentatie en studiemiddag
Rond de boekpresentatie wordt een studiemiddag georganiseerd om het belang van dit werk voor de geschiedenis van de stad te laten zien.
U bent op 6 april vanaf 13.30 uur van harte welkom in het stadhuis van Vlissingen (ingang Stadhuisplein).

Programma
13.30 uur: Welkom, door gemeentearchivaris A. Tramper. Hierna volgen presentaties van de heren J. Bremmers (over de uitgave van en bijzonderheden uit het handschrift) en M. de Valk (over de restauratie van het handschrift);
14.45-15.15 uur: Pauze;
15.15 uur: Presentatie van de heer P. van Druenen over het gebruik van het handschrift. Aansluitend wordt het 1e exemplaar uitgereikt aan burgemeester Van den Tillaar;
16.00 uur: Borrel en mogelijkheid het boek te kopen.

Aanmelden
Aanmelden voor de studiemiddag kan tot 3 april door het sturen van een e-mail naar: gemeentearchief@vlissingen.nl.

Beperkte oplage
Het boek telt 375 pagina's, kost € 25,- en is in een beperkte oplage beschikbaar. U kunt dit handschrift reserveren bij boekhandel 't Spui via e-mail info@boekhandelspui.nl of telefonisch via (0118) 42 21 70.