donderdag 15 maart 2018

Zeeuws MuZEEum krijgt meer geld en taken van Vlissingen

Als het aan wethouder Sem Stroosnijder ligt, groeit het Zeeuws maritiem MuZEEum uit tot 'één van de mooiste musea van Nederland'. De gemeente Vlissingen verhoogt de jaarlijkse bijdrage volgend jaar met zestig mille tot 221.000 euro om die ambitie kracht bij te zetten.

Voor de hogere bijdrage krijgt het MuZEEum ook meer taken. Het MuZEEum gaat de collectie moderne beeldende kunst - nu nog voor een groot deel opgeslagen in de te door Woonservice l'Escaut te verkopen Willem III-kazerne - van de gemeente beheren. Naast voor het historisch erfgoed in de Oranjemolen en de Kazematten  is het MuZEEum binnenkort ook verantwoordelijk voor het erfgoed in de Oostbeer. Zowel in het MuZEEum als in die historische gebouwen ontwikkelt het MuZEEum programma's en activiteiten.

Evenwicht
In kunstminnend Vlissingen en de gemeenteraad dook de laatste jaren regelmatig de angst op dat het MuZEEum zou worden opgeofferd aan gemeentelijke bezuinigingswoede. Die intentie heeft het college nooit gehad, meldde wethouder Stroosnijder woensdagmorgen. Wel zocht het dagelijks gemeentebestuur naar het delicate evenwicht tussen de noodzaak om te bezuinigen en het exploitabel houden van het MuZEEum. Door voortdurend 'constructief overleg', meldde voorzitter Ane Nauta van het MuZEEum, is dat gelukt.

Nauta  benadrukte dat van een hogere subsidie van de gemeente geen sprake is. ,,Wij verlenen diensten aan de gemeente, waarvoor wij een vergoeding krijgen." Wethouder Stroosnijder vulde aan dat een gemeente de wettelijke verplichting heeft haar historisch erfgoed te beheren. B en W hoefden geen toestemming aan de artikel 12-inspecteur te vragen voor de nieuwe overeenkomst met het MuZEEum. ,,Enkele ambtenaren die vroeger met cultuur bezig waren, hebben een andere taak gekregen. Zij maakten daarmee ruimte op het budget, zodat we binnen de cultuurbegroting blijven."

Sponsors
Zowel voorzitter Ane Nauta als directeur Onno Bakker is blij dat het MuZEEum nu volle kracht vooruit kan. Een vaste bijdrage  van de gemeente kan ook sponsors over de brug trekken, hopen ze. Nauta: ,,Sponsors hadden wel eens de indruk dat ze gaten in de begroting van de gemeente moesten dichten. Nu kunnen we mensen specifiek voor projecten en tentoonstellingen benaderen en interesseren."

Directeur en voorzitter waren ook blij dat Stroosnijder het MuZEEum de 'parel van Vlissingen' noemde en zien evenals de wethouder mogelijkheden voor verdere groei. Nauta lachend: ,,Bij de scholieren in de regio zijn we beroemd, soms tot frustratie van leerkrachten, begreep ik. Die moeten de kinderen leren dat je museum niet met een z schrijft."

(Bron: PZC, 14-03-18, 12:05 )