maandag 29 augustus 2022

Dagreis 2022. Hellevoetsluis en Maasvlakte 2 op vrijdag 9 september 2022

Als corona niet op het laatste moment roet in het eten gooit, gaat de dagreis naar Hellevoetsluis op 9 september, na tweemaal uitgesteld te zijn, eindelijk door. We bezoeken in Hellevoetsluis het Ramtorenschip “Buffel”, waar we ontvangen worden met koffie/thee en iets lekkers.

De Buffel is gebouwd als ramtorenschip in 1868 voor de Nederlandse Marine. Na 28 jaar dienst gedaan te hebben werd het verbouwd tot logement- en opleidingsschip voor marinepersoneel in Hellevoetsluis. Vanaf 1974 is het museumschip en ligt het afgemeerd in het Maritiem Kwartier te Hellevoetsluis, tezamen met enkele andere historische schepen, o.a het lichtschip “Noord-Hinder”.

Aan boord is een expositie te zien over de 150-jarige geschiedenis van het schip. Hierna gaan we naar de Maasvlakte 2, waar we lunchen en vervolgens een rit maken met de bus langs de modernste haven van Europa, begeleid door een gids.

Maasvlakte 2 is een uitbreidingsproject van de Rotterdamse Haven en bedoeld om chemie- en containeroverslagbedrijven te faciliteren. De havens met een diepte van 20 m. zijn bereikbaar voor de nieuwste generatie grote containerschepen.

Om 16.00 uur stappen we op de Futureland Ferry om, onder de deskundige leiding van een voorlichter, een rondvaart door de havens te maken. Om 17.00 uur aanvaarden we de terugreis.