woensdag 17 april 2019

Uitnodiging opening tentoonstelling Bommen & Granaten

Beste vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen,

Hierbij nodig ik u van hart uit voor het bijwonen van de opening van de tentoonstelling Bommen & Granaten in het muZEEum.

Vrijdag 19 april 2019, 16.00 uur

U kunt u aanmelden via het e-mailadres: info@muzeeum.nl

In de tentoonstelling BOMMEN & GRANATEN worden de parallelen en tegenstellingen tussen alledaagse technologie en oorlog en geweld centraal gesteld. Kunstenaar Dani Ploeger maakte een selectie van objecten uit de historische collectie van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen. Hij brengt deze in dialoog met hedendaagse kunstwerken uit de Kern Collectie Vlissingen én een keuze uit zijn eigen werk.

Militaire interesses en technologische innovatie zijn vaak verstrengeld. Uitvindingen en ontwikkelingen in het kader van de productie van nieuwe wapens liggen aan de basis van veel consumententechnologie. Omgekeerd worden civiele elektronica steeds vaker gebruikt voor militaire doeleinden. Hierdoor is het leven van alledag – in wat op het eerste gezicht een vreedzame omgeving lijkt – vaak indirect verbonden met gewelddadige conflicten elders in de wereld. Tegelijkertijd zijn vuurwapens in de nasleep van recente terroristische aanslagen hernieuwd wijdverbreid geworden in de openbare ruimte. Gladde high-tech gadgets coëxisteren op deze manier vaak met geweldstechnologieën die uit een ander tijdperk lijken te komen.

Deze reflectie-expositie vindt plaats in het kader van de herdenking 75 jaar Slag om de Schelde en Bevrijding van Nederland.

Concept en realisatie: Dani Ploeger, Zeeuws maritiem muZEEum, decreet. Met dank aan: Phil Bloom, Erik Olofsen, Leon Riekwell, Gemeentearchief Vlissingen, Gemeente Vlissingen en Stichting Vrienden van het Zeeuws maritiem muZEEum

De expositie is na vrijdag tijdens museum openingstijden te bezoeken t/m oktober 2019.

Met vriendelijke groet,
Namens de vereniging Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen
Peter van Druenen
voorzitter