maandag 26 augustus 2024

Arnemuiden 450 jaar stad: excursie zaterdag 28 september: Museum en werf

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Arnemuiden stadsrechten kreeg. Een goede gelegenheid dus om de stad te bezoeken. Arnemuiden bestaat  uiteraard al wat langer. In de 13e eeuw werd Arnemuiden al beschreven als havenplaats. Vanaf de 16e eeuw was er sprake van een grote economische bloei  en groeit Arnemuiden uit tot belangrijke voorhaven van Brugge en Antwerpen.

Museumwerf  Meerman: In 1786 koopt Jacobus Meerman de werf en in 1986 sluit Cees Meerman de werf. Vanaf 2006 is het een werkende museumwerf onder beheer van Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal er een verdeling gemaakt worden waarbij de ene groep eerst het museum in het oude stadhuis  bezoekt en na koffie/thee  naar de scheepswerf gaat. De andere groep in omgekeerde volgorde.

Programma zaterdag 28 september 2024:
- 13.30 uur start rondleiding met gidsen op beide locaties
- 14.45 - 15.15 uur in 2 groepen koffie/thee met bolus in de “raadzaal museum”
- wisseling programma-onderdelen. 
- einde programma ca. 16.30 uur. 
- de kosten bedragen €  11,50  per persoon. Voor vrijwilligers van het MuZEEum met Zeeuwse  museumkaart bedragen de kosten € 3,50. Kaart moet wel getoond worden! De nationale museumjaarkaart geldt niet voor dit museum. Aanmelding  s.v.p. vóór 15 augustus 2024 via  aanmelden@vriendenmuzeeum.nl

Na sluiting van de aanmeldtermijn ontvangt u bericht over de betaling en hoe u bent ingedeeld in de groepen en waar u met het programma gaat starten. Er is ook gelegenheid om die dag de molen te bezoeken of even rond te snuffelen in het verleden  in het tegenover het museum gelegen  – ’t Uusje van Eine  --, waar alles nog is zoals het 100 jaar geleden was, inbegrepen bij museumbezoek.

Het museum en de werf zijn rolstoel/rollator vriendelijk. In het museum is een lift naar alle verdiepingen.
Eigen vervoer, auto of fiets.  Arnemuiden heeft geen “betaald parkeren”  en alles is op korte loopafstand van elkaar gelegen.

 

’t Uusje van Eine