zondag 21 maart 2021

Film: Lunarium


Op de dag dat de winter overgaat in de lente - 21 maart - neemt het Zeeuws maritiem muZEEum u mee naar een bijzonder object in deze online lezing: het Lunarium van Schortinghuis, eind achttiende eeuw. Destijds kregen leden van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen een bouwpakket in huis om inzicht te krijgen in de omloop van de maan. Iets waarvoor we in de 21e eeuw een app zouden gebruiken. 

Aan het woord komen dr. Huib Zuidervaart over het ontstaan en het gebruik van het instrument. Boek- en papierrestaurator Marijn de Valk vertelt over het materiaal en de restauratie van het kwetsbare object. Ook krijgt u antwoord op de vraag wie de bedenker van de maanwijzer, A. Schortinghuis, was. Tot slot is er aan de kijkers een oproep; wie helpt ons de oplossing te vinden? Deze film is ontstaan met steun van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het archief van Vlissingen.

Met dank aan: De Vereniging Vrienden van het muZEEum en het archief van Vlissingen Marijn de Valk Huib Zuidervaart Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen Bibliotheek Rotterdam Erasmuscollectie Bert Degenaar, planetarium Zuylenburgh, Oud-Zuilen.