zaterdag 25 augustus 2018

Uitnodiging lezing 'De gebroeders Naerebout'

Hierbij nodigen wij u uit voor de lezing van prof. dr. Dirk Kolff over de gebroeders Naerebout.

datum: woensdag 26 september 2018
plaats: Tobagozaal van het MuZEEum

programma
- 19.30 – 20.00 uur: inloop met koffie / thee
- 20.00 uur: lezing prof. dr. Dirk H.A. Kolff
- afsluiting avond met drankje

De lezing
In 1793, nog maar een jaar na de publicatie van Adriaan Loosjes' toneelstuk 'De Gebroeders Naerebout', stierf Jacob, de oudste van de twee. Daarna is het Frans die het toneel beheerst, in talloze en publicaties, tot in het Zeeuwse volkslied toe. De lezing keert terug naar het Vlissingen van Jacob, Frans en hun vader Matthijs, een ware 'firma Naerebout'. Met z'n drieën waren zij een begrip, niet alleen vanwege hun redding van de schipbreukelingen van de 'Woestduin' in 1779, maar ook door hun werk als loodsen bij de marine en hun vele klussen op de rede van Vlissingen. Bellamy, die hen persoonlijk kende,  en andere auteurs analyseerden de verschillende, elkaar aanvullende karakters van Jacob en Frans in een dubbelportret. Brengt het hen werkelijk dichtbij voor ons? En in hoeverre bepaalden Vlissingen en het voortdurend wisselend lot van die stad de levensloop van de broers?

Dirk Kolff
Dirk Kolff was tot zijn emeritaat in 2003 hoogleraar in de Moderne Geschiedenis van Zuid-Azië aan de Universiteit Leiden. Hij schreef vooral over de vroegmoderne en koloniale geschiedenis van India vanuit het gezichtspunt van de Indische boerensamenleving en de overlevingsstrategieën van de gekoloniseerden. Een door hem verzorgde uitgave van de levensherinneringen van een Nederlandse marineofficier zette hem enkele jaren geleden op het spoor van de bewogen geschiedenis van Vlissingen in de Bataafs-Franse tijd. In het boek dat hij nu over die periode schrijft, probeert hij recht te doen aan een naam die daarbij steeds in de bronnen opduikt: Frans Naerebout.


U kunt zich aanmelden per e-mail: vriendenmuzeeum@zeelandnet.nl.
De lezing is gratis. 
Eventuele introducés betalen 5 euro entree.*)

                           

------------------------------------
*) € 5,- voor een introducé overmaken op bankrekening NL76INGB0000330198 t.n.v. Ver. Vrienden van het MuZEEum en Gem. Archief