maandag 9 oktober 2017

Opening tentoonstelling "De Schelde door de lens van Dert"

Op vrijdag 13 oktober om 16.00 uur wordt de tentoonstelling "De Schelde door de lens van Dert" geopend in het muZEEum.


Een unieke tentoonstelling met 150 foto’s van de bekende Vlissingse fotografenfamilie Dert: te zien vanaf 13 oktober 2017 in het muZEEum. Aanleiding is de overdracht van de collectie Dert aan het Gemeentearchief Vlissingen. Uit de collectie heeft het muZEEum i.s.m. het gemeentearchief een typisch Vlissings onderwerp gekozen: scheepswerf de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS). Stad en scheepswerf waren lange tijd intensief met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk. Vlissingen was de Schelde en de Schelde was Vlissingen. De Schelde door de lens van Dert, 13 oktober 2017 t/m 2 april 2018 in het muZEEum, tot stand gekomen i.s.m. het Gemeentearchief Vlissingen, te zien dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur, in schoolvakanties is het muZEEum ook op maandag open. Drie generaties Dert hebben foto’s gemaakt in opdracht van de NV Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS), later Koninklijke Schelde Groep BV (KSG). Het muZEEum laat met de expositie dus niet alleen een beeld zien van de werf, maar ook van de fotografie door de Derts over een periode van circa honderd jaar.

De collectie Dert is inmiddels officieel overgedragen aan het Gemeentearchief Vlissingen. Samen met het archief heeft het Zeeuws maritiem muZEEum een keuze gemaakt uit de rijke – deels gedigitaliseerde - collectie. Het heeft zich beperkt tot het beeld dat de drie Derts hebben vastgelegd van de Koninklijke Schelde door de jaren heen. Ondanks de beperking was het nog zoeken in duizenden mogelijke foto’s. De relatie tussen de stad en scheepswerf wordt getoond aan de aan de hand van thema’s. De Scheldewerf heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de maritieme stad Vlissingen. Niet alleen vanwege de werkgelegenheid, de trots, het geluid van de klinknagels en de werftoeter, maar ook fysiek: hele wijken hebben plaatsgemaakt voor de werf en de schepen die er werden gebouwd en gerepareerd, hoge kranen domineerden de skyline van de stad. Vlissingen was de Schelde en de Schelde was Vlissingen.



In opdracht van de Koninklijke Scheldegroep hebben de drie Derts het werk op de werf vastgelegd. Van kielleggingen (het begin van de bouw van een schip) tot tewaterlatingen (einde van de bouw van een schip). De medische zorg voor het personeel, ontspanning op de werf (kegelen, sportgroepen) tot hoog bezoek: het werd allemaal gefotografeerd. Ook technische zaken waar de Schelde trots op was, kwamen op de gevoelige plaat: kranen, de machinefabriek, de duikboten, het interieur van schepen.