dinsdag 2 mei 2017

Dagreis naar Antwerpen op 21 april 2017

VERENIGING VRIENDEN VAN HET MUZEEUM EN GEMEENTE-ARCHIEF Sinds de oprichting van de vereniging in 1982 (35 jaar !) is het gebruikelijk om jaarlijks een excursie te maken. Om het jaar naar het zuiden (dus veelal naar België) en dan weer naar het noorden.

Dit jaar ging de reis per bus naar Antwerpen. Vanaf de koffie met apfelstrudel in het Stadscafé aan de Suikerrui naar het Eugeen van Mieghem-museum is het maar enkele stappen. We werden gastvrij onthaald door conservator/directeur Erwin Joos en gids David. Na een film over het leven van de schilder Van Mieghem was er gelegenheid de vele schilderijen te bezichtigen. Daarnaast is het museumgebouw “Het Redershuis” zeer de moeite waard. In diverse stijlen in 1896 ingericht met zowel kenmerken van Arts & Crafts als Art Nouveau. De architect van het gebouw was Joseph Hertogs.

De lunchpauze was vrij voor eigen initiatief. Vervolgens met de bus naar het volgende programmapunt : een bezoek aan het Red Star Line Museum. Het museum is relatief jong (sept. 2013) en is gehuisvest in loodsen die in het verleden dienst hebben gedaan als boekingskantoor en opstapplaats voor passagiers die emigreerden vanuit Europa naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.

In het Red Star Line Museum staan verhalen centraal. De verhalen van de passagiers die met de Red Star Line naar Amerika reisden op zoek naar geluk en een beter bestaan. Het zijn al die verhalen samen die het verhaal van de Red Star Line vertellen. Als de muren konden spreken, stonden we versteld van hun verhalen. Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek.

In combinatie met het Van Mieghemmuseum een indrukwekkend stuk geschiedenis, waarvan de schilder Van Mieghem de beelden op doek en papier heeft vastgelegd.

Per bus de stad door op weg naar “Huisbrouwerij ’t Pakhuis” aan de Zuidkaai in Antwerpen voor een drankje en het diner. Het Pakhuis dateert uit 1850, echter de brouwerij werd eerst in 1996 gesticht. De brouwerij produceert verschillende bieren, hoofdzakelijk voor “eigen huis” . De gerechten waren uiteraard sterk beïnvloed door de omgeving : biersoep en Vlaamse Stoof bereid met bier. Dit alles viel prima in de smaak. Veel Vrienden-reisgenoten hebben geproefd en genoten van de bieren met uiteenlopende alcoholpercentages : Antwerps blond en Antwerps bruin en Den Bangelijken (tripel ) met 9 ½ %.

Na een voorspoedige busreis kwamen we rond 21.30 uur weer aan in Vlissingen. De dames Joke den Exter en Heleen Peters hebben ons weer verrast met een mooi programma en al met al kunnen we terugzien op een zeer interessante en geslaagde excursie naar Antwerpen.