zondag 22 november 2015

Nieuwe tentoonstelling vader en zoon Schütz: DE ZEE INSPIREERT

Vanaf 21 november is er een nieuwe tentoonstelling te zien in het muZEEum: ‘De zee insprireert, het maritieme werk van vader en zoon Schütz’. In de tentoonstelling wordt werk getoond van Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes Schütz (1854-1933). Vader en zoon Schütz zijn vooral bekend om hun maritieme schilderijen. Veel van hun werk is gemaakt in Vlissingen en omgeving. Beide kunstenaars behoren tot de belangrijkste zeeschilders van Zeeland. Deze expositie is mede tot stand gekomen dankzij de samenwerking met het Zeeuws  Museum te Middelburg, dat hiervoor een groot aantal werken uit haar collectie beschikbaar stelt. De tentoonstelling wordt op vrijdag 20 november geopend door Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum.


Met hun zeegezichten sluiten de Schützen aan bij een lange traditie in de Nederlandse zeeschilderkunst. Vader en zoon borduren met grote vakbekwaamheid voort op wat hen door de traditie wordt aangereikt. Jan Frederik werkt aanvankelijk in romantische stijl met warme kleuren. De onderwerpen zijn dan soms dramatisch. Later wordt zijn werk realistischer. Het vroege werk van Willem Johannes toont nog duidelijk de invloed van zijn vader. Later ondergaat hij invloeden van de toonaangevende Haagse School en de eerste luministen. Jan Frederik heeft ook nog een andere zoon die schildert, Jan Frederik jr. (1863-1926), die altijd minder bekend is gebleven.
Jan Frederik en Willem Johannes Schütz beoefenen het kunstschildersvak met grote overgave. Vader leeft helemaal voor en van de kunst. Maar als onafhankelijk kunstenaar heeft hij wel financiële zorgen. Zijn zoon kiest daarom voor meer financiële zekerheid en houdt er een parttime baan als boekhouder op na. Voor het kunstleven in Zeeland zijn de Schützen zeer belangrijk. Ze zetten zich in voor een groot aantal kunstverenigingen en leiden veel leerlingen op. Beide schilders proberen landelijke erkenning te krijgen. Maar tot een echte doorbraak komt het niet. Dit komt vooral omdat het geen vernieuwers zijn. Daarnaast speelt de toenmalige geïsoleerde ligging van Walcheren een rol. Aan de vakbekwaamheid en artistieke kwaliteiten van de Schützen doet dit echter niets af. Dat is ook op deze expositie duidelijk te zien.

‘De zee inspireert’ is nog te zien tot en met 24 april 2016.