Aankopen

2017
Aankoop Collectie Dert
Het gemeentearchief van Vlissingen is sinds 25 juli 2017 eigenaar van een unieke fotocollectie uit de periode 1890 - 1990. Gemeentearchivaris Ad Tramper is ermee in zijn nopjes. De zogenoemde 'Foto Dert Collectie', bestaat uit 130.000 negatieven over Vlissingen en werd al beheerd door het archief.
Foto van Dert - Boulevard bij storm 
Met de aankoop wordt de toekomst van deze collectie veilig gesteld. De aankoop wordt gefinancierd door Vereniging Vrienden van het muZEEum en het gemeentearchief Vlissingen, Stichting Van de Sande en Stichting Moerman Promotie Vlissingen. Een bedrag wordt niet genoemd.
"Als je zag hoe meneer Dert met de collectie omging. Dat was z'n kind, heel z'n hebben en houden, z'n leven," zegt Tramper. "Dat moet je zorgvuldig regelen. Ik denk dat de familie Dert tevreden is met de gang van zaken, ze hebben niet het onderste uit de kan gewild, ze hebben het Vlissingen ook wel gegund."
"Heel veel stadsbeelden, heel veel de Schelde, maar ook beelden van de pier van voor de oorlog, de brand in de Sint Jacobskerk (1911), scheepsstrandingen. De foto's vliegen links en rechts door de geschiedenis van de stad," vervolgt een enthousiaste Tramper.​ Alle foto's stammen uit de periode van 1890 tot 1990 en zijn gemaakt door meneer Dert en zijn zoon. "Dert was een begrip in Vlissingen", vertelt Tramper. Foto Dert was een fotografiebedrijf dat tussen 1890 en 1990 een vestiging in Vlissingen had. Heel veel bedrijven lieten Dert professionele foto's nemen. De Schelde, de steenkoolhandelsvereniging, de PSD, de stoomvaartmaatschappij Zeeland waren onder meer opdrachtgever.
Een deel van de collectie wordt tentoongesteld in het muZEEum. Deze zal vrijdag 13 oktober 2017 worden geopend. Op dit moment zijn al tussen de 8.000 en 9.000 foto's te zien. "Er staan bijna 7.000 foto's klaar, die stukje bij beetje worden toegevoegd," zegt Tramper. "Alle 130.000 is onmogelijk. Dat is te veel werk en te kostbaar. Er zitten ook een heleboel foto's tussen die er niet toe doen. En we kunnen niet alles openbaar maken in verband met portretrechten."

2014
Aankoop aquarel W.A. van Deventer
In november 2014 kon dankzij een bijdrage van de Vrienden een unieke aquarel van de Gevangentoren worden aangekocht door het Gemeentearchief. Het kunstwerk is van de hand van de schilder Willem Antonie van Deventer (1824-1893) en gunt ons een blik op de Gevangentoren vanaf de zuidkant. De meeste afbeeldingen van dit monument zijn gemaakt vanaf de noordzijde.

2013
Schenking kazematten
De Vereniging Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen is met haar meer dan 700 leden een forse club. Zeker wanneer je in beschouwing neemt dat Vlissingen niet eens zo’n hele grote stad is. Er zijn musea in grotere steden die het met minder vrienden moeten doen. Dat u niet alleen maar lid bent om de cultuur in Vlissingen te ondersteunen en dit mooie kwartaalblad te ontvangen, maar ook actief wilt deelnemen aan de activiteiten, blijkt ieder jaar weer uit de enorme belangstelling voor de lezingen, de jaarlijkse excursie en de andere activiteiten. Een van de doelen van de Vereniging is het “Het financieel ondersteunen bij aankopen of restaureren van voorwerpen voor de collecties van het muZEEum en het Gemeentearchief”. Van uw jaarlijkse bijdrage kunnen we Den Spiegel laten drukken en de activiteiten organiseren. Het werk dat hiervoor moet worden verricht, gebeurt door vrijwilligers. Daarom houden we ieder jaar een bedrag over waarmee we het muZEEum en het Archief kunnen helpen. Een strenge regel daarbij is dat de financiĆ«le bijdragen alleen mogen worden besteed aan het uitbreiden van de collecties en niet aan de exploitatie. We willen, met andere woorden, zien wat er met het geld is gebeurd. Eind 2013 heeft het bestuur besloten om een substantiĆ«le bijdrage van 15.000 euro te schenken aan de inrichting van de kazematten. Om precies te zijn: aan vijf educatieve films die gemaakt worden om de geschiedenis van dit nieuwe onderdeel van het muZEEum uit te beelden en inzichtelijk te maken. We zijn erg enthousiast over de kazematten en de betekenis die de openstelling in april zal hebben voor Vlissingen en het historisch bewustzijn van haar inwoners en van de toeristen die de stad bezoeken. Vanaf april 2014 zijn de kazematten geopend.